Astăzi, la Sânpetru Mare, Timiş, un număr de 30 de producă tori îşi aduc "marfa" în concurs spre a vedea cine a preparat cea mai bună licoare.
Vor fi cel puțin 30 de sortimente de răchie de prune în concurs și șapte degustători
Vor fi cel puțin 30 de sortimente de răchie de prune în concurs și șapte degustători
Vor fi cel puțin 30 de sortimente de răchie de prune în concurs și șapte degustători
O răchie curată face viaţa mai bună – spun sârbii din Banat. S-au copt prunele şi cazanele de ţuică au clocotit zilele trecute în tot Banatul. Astăzi, la Sânpetru Mare, în judeţul Timiş, un număr de 30 de producători îşi aduc "marfa" în concurs spre a vedea cine a preparat cea mai bună răchie.
Este până la urmă vorba de tradiţionala ţuică – dar bănăţenii îi spun răchie. Şi mai spun că e perfectă numai dacă e făcută exclusiv din prune. Vor fi cel puţin 30 de sortimente de răchie de prune în concurs şi şapte degustători în juriu – care au toate şansele cel puţin să se binedispună după al doilea păhărel. Ei vor da note răchiei pentru culoare, gust, miros şi tărie – care anul acesta s-a anunţat între 35 şi 45 de grade. La final, băutura cu cele mai mari note va fi declarată învingătoarea Rakijadei şi va da tonul petrecerii.
Rakijada sau "Festivalul răchiei" de la Sânpetru Mare este un eveniment care celebrează, la 60 de kilometri de Timişoara, veselia, în organizarea primăriei şi a Uniunii Sârbilor din România, cu prijinul unor sponsori "pătimaşi".
Participanţii vor degusta răchie fiartă ad-hoc
Amatorii de tărie sunt invitaţi la cea de-a treia ediţie a Rakijadei. Organizatorii promit veselie mare, muzică şi dans, şi vor întâmpina pe fiecare participant cu câte un pahar plinochi.
Două cazane de ţuică speciale au fost desigilate de autorităţi pentru acest eveniment special, iar în ele se va fierbe răchie de