GURMANDUL IN BUCATE Daca nu putem sti cu precizie cand si cine a inventat dulcea zapada care ne racoreste pe vreme de arsita, rasfoind prin cartile cele vechi am gasit marturii despre cei dintai comercianti care au adus inghetata in targul Bucurestilor. GURMANDUL IN BUCATE
Daca nu putem sti cu precizie cand si cine a inventat dulcea zapada care ne racoreste pe vreme de arsita, rasfoind prin cartile cele vechi am gasit marturii despre cei dintai comercianti care au adus inghetata in targul Bucurestilor.
La sfarsitul veacului al XIX-lea, spune Emil Frederic in al sau "Manual practic de cofetarie pentru cofetari si particulari" (1928), "prima inghetata care se facea aici in tara pe la cofetariile mai bune era introdusa de lucratorii vienezi, vasazica inghetata vieneza. Se tinea in serbetiere si se servea la clienti pe farfurii. (...) Mai pe urma cofetarul Giovani a inceput sa faca inghetata napolitana. Aceasta se facea in forme mici de cositor, aduse tot de la Viena. Fiind frumoase la vedere, clientii cereau napolitana si bineinteles ca toti cofetarii au fost obligati sa se conformeze cerintelor publicului. (...) Aceasta a durat pana cand a inceput sa se faca inghetata si la cafenele, unde nu se intrebuintau forme, ci o serveau direct din serbetiera. De atunci si cofetarii au revenit la obiceiurile vechi, si acum au inceput sa-si uite cum era inainte, afara de soarele si nunti unde se seveste inca napolitana".
ALCOOL SI SAMPANIE. Iata, dar, in numai cateva fraze, o scurta ochire asupra obiceiurilor legate de prepararea si servirea inghetatei in Capitala. Emil Frederic isi insoteste punctul de vedere cu 40 de retete de inghetata (din care va citam si noi cateva la aceasta rubrica), dar si retete ale altor preparate care au la baza principii asemanatoare celor de pregatire a inghetatei.
Intre acestea, "graniturile" au la baza un suc de fruct