Septembrie înseamnă renunţarea, cu greu, la vară. Şi totuşi această lună mai păstrează puţin din sentimentul de vacanţă şi, uneori, şi din temperaturile potrivite pentru plajă. Pentru a nu renunţa la gustul verii, dar şi a profita de bogăţia toamnei, vă recomandăm cinci „superlegume” care vor scoate tot ce e mai bun din „Luna lui Răpciune”.
1. Cartofii dulci
Carbohidraţii şi cele patru grame de fibre din fiecare cartof dulce reprezintă o alegere sănătoasă. Vitamina A din ei ajută la întărirea sistemului imunitar, iar betacarotenul poate repara tenul prin accelerarea procesului de regenerare a celulelor pielii.
De cele mai multe ori, oamenii îi gătesc la cuptor, însă o sugestie bună este şi gătirea lor la abur. Pot fi transformaţi şi în piure, servit la masă cu puţin unt, ne sfătuieşte „Huffington Post“.
2. Broccoli
Broccoli este o sursă minunată de antioxidanţi, de vitamina C şi de potasiu. El mai are proprietăţi anticancerigene, dar şi nutrienţi care pot preveni dezvoltarea osteoartritei. Betacarotenul şi calciul îi oferă acestei legume puterea de a face ochii sănătoşi, de a proteja împotriva bolilor de inimă, de a întări sistemul imunitar şi de a întări oasele.
Broccoli poate fi consumat şi crud FOTO BBC Good Food
Broccoli poate fi adăugat la orice masă. Leguma versatilă poate fi coaptă, prăjită sau făcută la grătar, dar şi consumată crudă. Ai grijă să n-o găteşti prea mult, deoarece prin căldură se pierde o parte din potasiu şi din vitamina C.
3. Sfecla roşie
Sfecla este bogată în antioxidanţi, în calciu şi în potasiu. Betanina şi vulgaxantina, care dau culoare legumei, au şi proprietăţi antiinflamatoare.
Sucul de sfeclă are proprietăţi anti-inflamatoare
Din sfeclă se pot face băuturi sau sosuri de o culo