Ce au în comun sfecla roşie, conopida, ardeii graşi, ţelina şi păstârnacul? Potrivit prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, toate acestea trebuie incluse în regimul alimentar pentru beneficiile pe care le aduc organismului nostru
Consumate atât în stare proaspătă, în salate, sub formă de sucuri, cât şi pregătite în diverse moduri, aceste legume oferă energie, cresc imunitatea şi reprezintă o sursă naturală de vitamine, minerale, enzime, proteine, glucide şi lipide. Atunci când colesterolul o ia razna, mâncaţi oricare dintre aceste legume! Pentru că au rolul de a preveni bolile cardiovasculare, dar şi apariţia cancerului.
ŢELINA. Toxinele din organism pot fi eliminate şi cu ajutorul ţelinei. Aceasta favorizează digestia, combate balonările, favorizează transpiraţia. Conţinutul bogat de vitamine, fosfor, calciu recomandă ţelina benefică şi pentru scăderea tensiunii arteriale. Celor care suferă de anemii le este recomandată ţelina, pentru că îi ajută să obţină un echilibru al valorilor fierului şi magneziului. Persoanele care au valori mari ale colesterolului trebuie să adauge la dieta zilnică şi ţelina. În plus, aceasta este indicată în curele de slăbire şi în tratarea obezităţii.
CONOPIDA. Vreţi să vă detoxifiaţi organismul? "Mâncaţi conopidă", ne sfătuieşte profesorul Gheorghe Mencinicopschi. În acelaşi timp, conopida ne ajută să facem faţă mai uşor stresului. Acest lucru se datorează vitaminelor din grupul B (B1, B2, B3, B6). Conopida este recomandată cu precădere persoanelor care suferă de ateroscleroză, hipertensiune, dar este perfectă şi în curele de slăbire, pentru că are puţine calorii: 24 calorii/100 g. Conopida furnizează fibrele alimentare necesare stimulării digestiei. Contraindicaţie: conopida trebuie consumată în cantităţi modeste de bolnavii de hip