In plin scandal al cărnii de pui infestate cu salmonella, Avicola Călăraşi a decis închiderea fabricii, după 32 de ani de activitate neîntreruptă, informeaza Romania Libera. O cantitate de 3.472 de kilograme de carne de pui congelată provenind de la Avicola Călăraşi urmează să fie incinerată după ce analizele au dovedit că era infestată cu salmonella.
"Da. Aşa este. Am hotărât să închidem fabrica. Am informat toate autorităţile, inclusiv Ministerul Agriculturii şi Guvernul. Închisesem temporar abatorul din motive pur economice şi speram să reluăm activitatea, însă acum situaţia este destul de gravă”, a declarat pentru Rl Traian Bulearcă, directorul economic al firmei.
Aproximativ 300 de angajaţi intră în şomaj
Avicola Călăraşi era una dintre cele mai importante fabrici producătoare de carne de pui. De aici pleca, anual, 8% din producţia totală de carne de pui din România. Odată cu închiderea fabricii, aproximativ 300 de angajaţi vor rămâne fără un loc de muncă.
„Este o problemă delicată. Cred că ar trebui să aibă loc un dialog social pentru a se găsi o rezolvare la această problemă. Oamenii care îşi pierd slujbele sunt debusolaţi”, a declarat, pentru Adevărul, Vasile Nedelcu, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare Călăraşi.
Administratorul Avicola Călăraşi, Orlando Daher estecercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, primind interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. În acest dosar au fost arestate 16 persoane, între care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, şi funcţionarul ANAF Antonio Burlacu, în urma unei decizii de miercuri a ICCJ. Potrivit anchetatorilor, Daher ar fi dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-ar fi cerut a