Vezi VIDEO
Ca in vremurile din batrani au petrecut azi, 22 decembrie, baimarenii, care au fost invitati la un Craciun ca in Maramures de catre autoritatile judetene. Muzeului Satului din municipiu s-a animat in cursul zilei de azi, cand bucatarii si socacitele s-au pus pe lucru, parjolind porcii in fan, dupa vechile traditii, ajutati chiar de oficialii Consiliului Judetean Maramures dar si de invitatii acestora. De buna dimineata s-a transat carnea, apoi s-au facut carnati, caltabosi si jumari, s-a preparat mamaliga, mirosurile de prajeala ispitand lumea venita in numar marea la editia 2012 a manifestarii “Craciun in Maramures”. N-au lipsit nici colindatorii, grupuri folclorice din intreg judetul prezentand traditii si obiceiuri populare de Craciun si Anul Nou.
Forfota mare a fost la Muzeul Satului din Baia Mare, care a prins efectiv viata, aducand cu un catun traditional maramuresean. Sute de colindatori din intreg judetul au fost prezenti la eveniment, interpretand colinde stramosesti si prezentand obiceiuri de iarna, ca Viflaimul, Capra, Brondosii.
Gopodari din Maramuresul istoric, Tara Lapusului, Codru si Chioar si-au demonstrat maiestria in arta culinara. Bucatarii au marturisit ca secretul pentru ca preparatele din carne de porc sa iasa foarte gustoase este sa ”pui suflet”. ”E «pomana porcului». Facem preparate din carnea porcului taiat: carnati, caltabos, costite, slanina, jumari. E o pasiune, chiar imi place ceea ce fac. Sa pui suflet, asta e cel mai mare secret ca totul sa iasa foarte gustos. «Pomana porcului» acum se face la ceaun: din muschiulet, coaste, tot ce e mai bun din porc ”, a relatat Danut Tiplea, unul dintre gospodarii aflati la ”Craciun din Maramures” si care a venit tocmai de la Sighetu Marmatiei.
O mana de ajutor la prepararea bucatelor au dat si autoritatile maramuresene. Prefectului Sorin Rednic i