Ca multe alte fructe exotice, ananasul are un bogat continut de vitamine, minerale si enzime. Dintre vitaminele cele mai importante sunt biotina-vitamina H, beta-caroten(pro-vitamina A), vitamina C, intreg complexul de vitamine B si E. Mineralele sunt si ele bine reprezentate, ananasul continand nu mai putin de 16 astfel de elemente printre care fier, calciu, zinc, magneziu si iod. Cea mai importanta enzima continuta de ananas este bromelainul, o enzima care se gaseste doar in fructul proaspat si care are proprietatea de a descompune proteinele pentru a da nastere la aminoacizi. Pentru ca stimuleaza digestia proteinelor, ananasul este recomandat in gastritele hipoacide, in anorexie, in tulburari digestive, reducand rezidurile proteice si combatand parazitii intestinali si tratand constipatia. Bromelainul determina si atenuarea hipertensiunii, intareste digestia si purifica sangele. Bromelainul mai are si actiune purgativa, diuretica si de detoxifiere. Din acest motiv ananasul este folosit pe scara larga in obezitate si in cadrul curelor de slabire, eliminand sarurile si apa din tesuturi.
Cum trebuie consumat ananasul?
Ananasul este foarte sanatos daca este mancat proaspat. De aceea nu exista restrictii cu privire la cantitatea optima. Ideal ar fi ca sucul sau fructul proaspat sa se consume la masa de dimineata. O atentie sporita trebuie sa aiba persoanele care sufera de ulcer gastric deoarece enzimele proteolitice ar putea accentua o iritatie gastrica. De aceea ananasul le este recomandat acestora numai dupa masa.
Ca multe alte fructe exotice, ananasul are un bogat continut de vitamine, minerale si enzime. Dintre vitaminele cele mai importante sunt biotina-vitamina H, beta-caroten(pro-vitamina A), vitamina C, intreg complexul de vitamine B si E. Mineralele sunt si ele bine reprezentate, ananasul continand nu mai putin de 16 astfel de