Seceta din vara aceasta dar şi preconizata creştere cu 10% a preţului gazului pentru consumatorii industriali, din septembrie, la care se adaugă slăbirea leului şi scumpirea carburanţilor sunt tot atâtea motive pentru care piaţa agro-alimentară dă acum semne de nervozitate, înmulţindu-se declaraţiile cu privire la scumpirea diverselor categorii de alimente, de la legumele de toamnă până la carne.
Dan Gheorghe
Suntem încă la momentul în care toată lumea face calcule - şi Ministerul Agriculturii, şi al Finanţele, şi producătorii. Fiecare încearcă să estimeze impactul unui an - 2012 - deloc benefic pentru agricultură. Unde este însă adevărul - greu de spus - în privinţa corectitudinii preţurilor pe care noi, cumpărătorii, le suportăm. Carnea de porc, de pildă, pleacă acum de la producător cu 9 lei pe kilogram, la carcasă. Dar mai mult de 70% din preţul cărnii depinde de costul furajelor, explică unul dintre marii producători de carne de porc din România, Gheorghe Caruz. Problema e că după seceta din vara asta şi mai ales după slaba recoltă la proumb şi la grâu, preţul cerealelor a crescut cu 70%. La care adaugi preconizata creştere cu 10% a preţului la gaz, din septembrie. După un prim calcul, kilogramul de carne de porc, la carcasă, ar putea să plece de la producător cu cel puţin 10 lei, în curând. Cu toate astea, interlocutorul este convins că preţul în galantar nu va creşte în viitorul apropiat. "Comercianţii nu se vor grăbi să ridice preţul, să nu-şi piardă clienţii", apreciază Gheorghe Caruz.
"Nu producătorii scumpesc legumele, ci intermediarii"
O mare problemă va fi cu roşiile destinate fabricilor de conserve, arată Aurel Popescu, preşedintele Organizaţiei Naţionale Interprofesionale "Prodcom" Legume-Fructe. Lipsa subvenţiilor europene din acest an, pentru segmentul în cauză, a dus la restrângerea masivă a suprafeţelor agricole dedicate ac