Riscul de a avea un copil care suferă de astm este cu 30% mai mare în cazul în care mama a luat vitamina B9 între săptămânile 30 şi 34 de sarcină, relatează cotidianul britanic „The Guardian”.
Cercetătorii de la Universitatea Adelaide din Australia sunt de părere că aceasta este şi explicaţia faptului că, în ultimii ani, incidenţa cazurilor de astm la copii a crescut foarte mult în ţările dezvoltate.
Folatul nu e periculos
Profesorul Michael Davies şi echipa sa au testat pe 557 de gravide efectul consumului de folat (formă biologic activă a acidului folic) asupra dezvoltării ulterioare a copiilor, urmărind regimul alimentar al femeilor în timpul sarcinii şi, mai apoi, câţi dintre copiii născuţi s-au îmbolnăvit de astm între vârstele de trei ani jumate şi cinci ani jumate.
Totuşi, în timp ce suplimentele de acid folic luate în ultimele săptămâni de sarcină s-au dovedit problematice, folatul asimilat prin consum de vegetale, nuci şi fructe nu a prezentat niciun risc. Cercetătorii au specificat că nici acidul folic luat de viitoarea mămică la începutul sarcinii nu prezintă pericole.
Prin studiul său, profesorul Davies a arătat că schimbarea dietei şi, mai ales, abuzul de un anume supliment alimentar poate juca un rol decisiv în explicarea astmului infantil.
Doctorii recomandă femeilor să ia acid folic timp de o lună înainte de a rămâne însărcinate şi de-a lungul primului trimestru de sarcină, dar nu mai mult. Aportul de acid folic previne apariţia unor afecţiuni congenitale la nou-născuţi, de exemplu malformaţia numită spina bifida, care implică dezvoltarea incompletă a tubului neural sau a oaselor care îl acoperă.
Denumirea „spina bifida” provine din limba latină şi înseamnă în traducere literală coloană „ruptă” sau „deschisă”. Cu toate acestea, doar puţine mame iau acid folic înainte de a rămâne însărcinate, în timp ce m