Peştele bogat în acizi graşi omega3, grapefruitul sau soia au devenit, în ultimii ani, alimente favorite ale nutriţioniştilor. Recomandările de a le include în dieta zilnică nu lipsesc din nici un articol de specialitate. Cercetări noi arată însă că multe dintre alimentele "la modă" fac mai mult rău decât bine. Puţine diete au fost mai popularizate în ultima vreme precum dieta mediteraneană. Fructe de mare, peşte, ulei de măsline. Numai că, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte diete la modă (Atkins, Montignac etc.), apar acum şi contestatarii. Iar studiile lor scot în evidenţă efectele adverse ale unui regim considerat până acum perfect pentru întreaga viaţă. De pildă, cusurul dietei mediteraneene este că sporeşte incidenţa problemelor de inimă la persoanele care au suferit deja un atac de cord.
Alte "superalimente" care ne fac, de fapt, rău sunt grapefruitul, soia, peştele gras şi condimentul chilli. Iar cercetătorii americani citaţi de Daily Mail le "demontează" pe rând.
Lăudat pentru aportul de vitamina C şi pentru rolul important pe care îl are în curele de slăbire, grapefruitul conţine naringerină, o substanţă despre care se ştie că echilibrează nivelul zahărului din sânge şi că încurajează ficatul să "ardă" excesul de grăsimi. Reversul medaliei - grapefruitul măreşte nivelul de estrogen din organism. În aceste condiţii, femeile în vârstă care consumă zilnic un sfert de grapefruit sunt cu 30% mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de cancer la sân decât cele care nu includ acest fruct în alimentaţia zilnică. Grapefruitul poate rămâne în dieta persoanelor care primesc undă verde de la medic pentru că este o sursă importantă de vitamina C, fibre şi alţi fitonutrienţi, explică profesorul Helen Stracey, membru al Asociaţiei Dieteticienilor din Marea Britanie.
Astfel, jumătate de fruct pe zi sau 250 de mililitri de suc de grapefruit