CAIET DE RETETE Tinutul in care marea saruta pamantul romanesc are doua puncte de sustinere din punct de vedere gastronomic. Paradoxal, unul se afla chiar in apa. Fie ca provin din apa dulce a Deltei sau din apa sarata a Marii Negre, pestele si fructele de mare fac deliciul oricarui gurmand. Calcan, guvizi, lufar, cambula, zargan, dar si salau, crap sau stiuca - pestii, alaturi de scoici, caracatite, rapane si midii pot fi intalniti in retete dintre cele mai variate.
Celalalt punct de sprijin se afla pe pamant, pentru ca una dintre ocupatiile de baza ale oamenilor de aici este cresterea ovinelor. Preparatele dobrogenilor din peste sau din carne de oaie au primit influente tatarasti, grecesti, turcesti, lipovenesti si cate or mai fi fost de-a lungul secolelor, in combinatii inedite - din care nu lipsesc roadele campurilor arse de soare - care au atras numerosi turisti pe acest meleag si i-au lasat fara replica. Cateva dintre retetele savuroaselor feluri de mancare dobrogene le-am cules pentru domniile voastre si le-am adus direct de pe malul marii. Sunt combinatii pe care nu le veti putea refuza!
FASOLE GRASA CU PESTE AFUMAT
Pentru reteta asta se foloseste fasole alba cu bobul mare. Se pun la inmuiat boabele de fasole, de la cateva ore pana la o zi, schimband de 3-4 ori apa. Se pun apoi la fiert, mai intai in apa rece, apoi, dupa 10-15 minute, se scurg si se pun din nou la fiert in apa fierbinte, adaugandu-se 250 de grame de sunca afumata si o foaie de dafin. Se lasa pana cand bobul este bine fiert si zeama a scazut. Se face un mujdei din usturoi, ulei si sare, in care se adauga o lingurita cu mustar si 100 ml de vin alb si se rastoarna peste fasole. Se mai pun in vas 200 g peste afumat, taiat felii de cel mult un centimetru grosime, si se lasa impreuna la fiert pentru cinci minute. Se soteaza cateva rosii proaspete, taiate felii, in putin ulei, cu s