La cei 78 de ani ai săi, bărbatul din satul Barbura este cunoscut de toţi vecinii ca fiind omul bun la toate. Profil
Născut. 23.09.1931.
Studii. 10 clase.
Experienta. Lăcătuş miner.
Familie. Văduv, o fată.
Ion se pricepe la aproape orice meşteşug şi, în plus, oferă consultanţă psihologică oricărui sătean care îi trece pragul cu o problemă. De aici i se trage şi porecla de „înţeleptul satului”. Ultima invenţie a bătrânului, foarte apreciată de amatorii de spirtoase, este „romul de Barbura”. O băutură care îi bate cu uşurinţă pe jamaicani.
„Romul meu, este un produs sută la sută natural. Este făcut din tescovină şi are câteva ingrediente secrete. În principiu, folosesc strugurii zdrobiţi rămaşi în urma fabricării vinului. Îi pun într-un butoi cu apă caldă, adaug zahăr, drojdie şi îi las la fermentat”, spune Anghel.
Bătrânul povesteşte că tot secretul unui rom de calitate stă în perioada de fermentaţie. „Trebuie să asculţi cu atenţie cum fierbe boaba de strugure zdrobită. E un zgomot distinct pe care eu îl recunosc după mai multe experienţe. Acest zgomot îmi arată că e momentul să trecem la etapa distilării”, spune producătorul de rom. Şi la etapele distilării există nişte secrete legate de ingredientele adăugate. Bătrânul spune doar ceva legat de boabe de cafea şi de vanilie. Restul preferă să rămână secret de fabricaţie. „Romul meu are vreo 45 de grade tărie. Sunt singurul din judeţ care face aşa ceva. Nu am timpul şi răbdarea necesară să-l fac marcă înregistrată”, crede Anghel.
De la tescovină la fier
Dar producţia de rom nu este singura îndeletnicire a lui nea Anghel. Bătrânul este singurul fierar din zonă. Născută din nevoile sătenilor, meseria de fierar a ajuns pentru Ion Anghel o pasiune.
„Au avut oamenii lipsă de unelte şi nu a fost cine să le facă. Apoi,