Dorinţa de a mânca sănătos pare imposibil de realizat, după cum arată ultimele cercetări. Fiecare aliment cumpărat din magazin ne pune sănătatea în pericol. Alături de Bulgaria şi Serbia, România confirmă existenţa micotoxinelor în alimentaţia zilnică. Populaţia din cele trei state consumă, inconştient, cereale puternic infestate cu ciuperci producătoare de micotoxine, de tip „aflatoxină”. Micotoxinele sunt considerate substanţe naturale, dar sunt denumite şi produse secundare de schimb, care apar în timpul dezvoltării ciupercilor parazite la plante, în câmp sau la materialul depozitat şi utilizat apoi în hrana oamenilor şi animalelor. Ele mai pot fi considerate şi metaboliţi primari, substanţe toxice atât pentru oameni, cât si pentru animale. Aceste substanţe atacă în special rinichii şi ficatul, pe care, încetul cu încetul, le şi distrug, deoarece limitele de la care micotoxinele devin periculoase sunt de ordinul microgramelor sau nanogramelor pe kilogram corp pe zi (miime de gram sau milionime de gram - n.r.), în funcţie de tipul toxinei.
Pâinea – aliment
infestat
Ochratoxina A (OTA) este o toxină produsă de fungi, precum Aspergillus si Penicillium, care se află în natură în diferite surse de cereale, boabe de cafea, fasole şi fructe uscate, peste tot în lume. Este o nefrotoxină cu proprietăţi carcinogenice, teratogenice, imunotoxice şi neurotoxice. În zona balcanică, inclusiv România, a creat şi a dezvoltat la oameni diverse tumori de-a lungul traiectului urinar. Inducerea cancerului la oameni de către Ochratoxina A a fost confirmată şi de Agenţia Internaţională de Cercetări asupra Cancerului (IARC). Inducerea cancerului renal a fost obţinută la şoareci, la doze foarte mici, ceea ce înseamnă că acelaşi mecanism se aplică şi în cazul oamenilor. Cea mai mare frecvenţă de apariţie a toxinei s-a întâlnit în pâine, bere, cafea, alune şi fruct