Deşi Imperiul Austro-Ungar a dispărut demult, bucătăria austriacă îi mai păstrează şi astăzi aroma.
Deşi Imperiul Austro-Ungar a dispărut demult, bucătăria austriacă îi mai păstrează şi astăzi aroma. De ce spun asta? Pentru că gastronomia din Austria poate fi numită o “bucătărie de curte”, unde se resimte influenţa culturilor din provinciile Imperiului.
Este o sinteză a tuturor bucătăriilor din Europa Centrală: Germania, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Slovenia, Italia, România (Transilvania) sau Elveţia, ţări care odinioară au fost sub dominaţia Imperiului Habsburgic.
Preparate specifice
Dacă ajungeţi în oricare din regiunile austriece, veţi fi invitat să gustaţi din renumitul lor “Knödel”, un fel de găluşte, sărate sau dulci, umplute cu carne, verdeaţă sau peşte. Cele mai renumite sortimente de Knödel sînt Serviettenknödel (o găluşcă mare pe bază de smîntînă, coaptă la bain-marie şi servită felii), Marillenknödel (găluşte dulci din cartofi, umplute cu caise şi servite cu unt şi scorţişoară), Fleischknödel (găluşte cu carne) şi Specknödel (găluşte cu smîntînă).
În bucătăria austriacă, un loc important îl ocupă supele. Fritattensuppe (supă cu lamele de clătite), Leberknödelsuppe (supă cu ficat), Gulaschsuppe sau Schwammerlsuppe sînt doar cîteva, de la care te poţi abţine cu greu.
De asemenea, carnea este preparată într-un mod cu totul special. Vă amintesc doar de Wiener schnitzel (şnitel vienez) şi Wiener Tafelspitz, un rasol din carne slabă de viţel, preparate pe care le gătim şi noi acasă, deşi poate nu le ştim originea. Prăjituri austriece, cum ar fi Schlagobers, Linzer torte, Mozartkugeln, Kaiserguglhupf, Sacher Torte sau Topfen sunt deliciul oricărei mese, savurate în acorduri de muzică clasică.
Knödel - Găluşte cu cartofi
Ingredienete: 1,5 kg cartofi, 200 g făină, sare, 20 g u