Oamenii de ştiinţă suedezi susţin că femeile care beau cel puţin cinci ceşti de cafea pe zi prezintă un risc scăzut de a dezvolta cancer la sân. Pentru a ajunge la această concluzie experţii au analizat un grup de 6.000 de femei şi au constatat că voluntarele care beau multă cafea nu sunt expuse riscului de a se îmbolnăvi de cancer de sân, informează BBC.
"Rezultatele ne-au surprins şi pe noi. Deocamdată nu putem explica cu exactitate ce substanţă din cafea oferă protecţie împotriva acestei maladii, dar studiile viitoare vor arăta cum acţionează cafeaua împotriva cancerului mamar", explică prof. Per Hall, de la Institutul Karolinska din Stockholm. După primele analize, cercetătorii susţin că prezenţa antioxidanţilor polifenoli în cafea ar fi cea care ar oferi protecţie împotriva acestei boli.
Pentru că, atunci când vine vorba de acest tip de cancer, doar 5% dintre cazuri sunt ereditare, restul fiind provocate de o dietă nesănătoasă, specialiştii au analizat obiceiurile alimentare care ar putea să îl genereze. Astfel, s-a constatat că, în cazul femeilor care au băut peste cinci ceşti de cafea pe zi, pericolul de a se îmbolnăvi de cancer mamar a scăzut cu până la 70%.
Statisticile de specialitate arată că această boală este cea mai des întâlnită formă de cancer la femei, mai ales în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 40 şi 55 de ani. Potrivit datelor, la fiecare trei minute o femeie este diagnosticată cu cancer de sân la nivel mondial, iar la fiecare 14 minute o femeie moare din această cauză.
Oamenii de ştiinţă suedezi susţin că femeile care beau cel puţin cinci ceşti de cafea pe zi prezintă un risc scăzut de a dezvolta cancer la sân. Pentru a ajunge la această concluzie experţii au analizat un grup de 6.000 de femei şi au constatat că voluntarele care beau multă cafea nu sunt expuse riscului de a se îmbolnăvi de cancer de sân, inform