•Ieri, inca sapte persoane din zona Schitu-Duca au fost aduse la Spitalul de Boli Infectioase pentru tratament profilactic •Unul dintre pacienti jupuise o vulpe turbata si altul consumase carne din capra confirmata cu rabie •Medicii sustin ca probabilitatea de transmitere a bolii prin consum de carne infestata este foarte mica
Inca sase adulti si un copil de 12 ani din Schitu-Duca au fost adusi, ieri, in jurul orei 14.00, la Spitalul de Boli Infectioase, deoarece au intrat in contact sau au mancat carne de la animale confirmate cu rabie. "Starea sanatatii lor este buna si vor fi vaccinati antirabic. Unul dintre barbati jupuise o vulpe turbata, altul consumase carne de la capra cu acelasi diagnostic, iar ceilalti cinci consumasera tot carne de capra, insa animalul era sanatos. Este foarte putin probabil ca virusul rabic se transmite pe cale digestiva, insa, oricum, toate persoanele vor fi vaccinate profilactic", a precizat dr. Irina Teodorescu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase.
Reamintim ca, marti seara, 11 persoane, dintre care doi copii (de trei si, respectiv, sase ani) au fost aduse cu ambulantele (din satul Slobozia, comuna Schitu-Duca) la Spitalul de Boli Infectioase, deoarece au consumat carne de capra turbata. Animalul fusese sacrificat pe 12 ianuarie deoarece era bolnav. Carnea a fost pusa la saramura sau consumata de cunostintele proprietarului caprei, incepand cu 6 februarie. Animalul a stat la o stana pana in noiembrie, cand, probabil, a intrat in contact cu o vulpe turbata. Deoarece virusul are o perioada de incubatie de doua-trei luni, abia acum boala si-a facut simtita prezenta la capra sacrificata si apoi mancata. " Medicii de familie si specialistii epidemiologi fac anchete in teritoriu pentru a depista toate persoanele care au intrat in contact cu animalele bolnave. Acestea sunt trimise la Centrul Antir