Un amestec deja faimos: cafea, lapte şi spumă de lapte. Pe scurt, Capuccinno. Dar puţini mai stau să se gândească cum s-a „născut”.
Etimologic, cappuccino este forma diminutivală a italianului „cappuccio”, care însemna glugă sau acoperământ pentru cap. Numele băuturii are legătură nu cu obiectul desemnat în sine, ci cu nuanţa de cafeniu a robelor şi glugilor purtate de călugarii din Ordinul Capucinilor.
Ce este, de fapt?
Deşi încă începând din secolul al XVII-lea europenii încep să cocheteze cu ideea de a pune lapte fierbinte în cafea -împrumutând de fapt reţeta de la tradiţia servirii ceaiului negru cu lapte – cappuccino asa cum il cunoastem astazi este preparat abia o data cu aparitia primelor espressoare cu pistoane şi apoi cu pompă. Gaggia este firma care va patenta şi va lansa primul model de espressor cu pistoane ce poate prepara atât espresso, cât şi spuma de lapte pentru cappuccino.
Cappuccino reprezintă denumirea băuturii al cărei ingredient de bază este cafeaua. Se prepară prin combinarea a trei elemente: espresso, lapte cald şi spumă de lapte. Specialiştii în domeniu spun că această băutură nu trebuie confundată cu caffee latte, un alt preparat italian pe bază de cafea. Spre deosebire de aceasta din urmă, cappuccino conţine jumătate din cantitatea de lapte inclusă în caffee latte şi spuma de lapte, care în cazul primi lipseşte.
În mod tradiţional, cappuccino se serveşte în ceşti de porţelan. Spuma de lapte de desupra mai îndeplineşte un rol în afara celui estetic şi gustativ: împiedică eliberarea căldurii, menţinând băutura caldă pentru mai mult timp.