Când sucurile gastrice urcă pe esofag, devin o problemă serioasă. Din fericire, ai la îndemână câteva remedii naturale care te pot scăpa de „focul“ din adâncuri.
Cum apar
Când sucurile gastrice urcă pe esofag (conductul care leagă cavitatea bucală cu stomacul) şi apare senzaţia aceea neplăcută de arsură – se produce aşa-numitul reflux gastro-esofagian. Ştii, cu siguranţă, că stomacul produce sucurile gastrice, care ajută la digestia alimentelor. Problema e că peretele esofagului nu a fost conceput pentru a rezista acidităţii mari; când o parte din conţinutul stomacului „urcă“ accidental, esofagul se irită.
Ardeee! De ce?
La majoritatea persoanelor, refluxul are drept cauză o proastă funcţionare a sfincterului esofagian inferior. Acesta este un inel muscular situat la joncţiunea dintre esofag şi stomac, şi are în mod normal chiar rolul de a împiedica pârdalnicul reflux; se deschide doar pentru a permite trecerea mâncării din gură în stomac.
Există însă alimente – cafea, ceapă – care pot provoca relaxarea sfincterului într-un moment nepotrivit. „Defecţiunea“ sfincterului poate avea cauze variate, incluzând obezitatea, dar şi un orar incorect al meselor (mâncatul înainte de culcare, spre exemplu). Preparatele prăjite în exces, dar şi cafeaua, alcoolul, tutunul pot declanşa sau înrăutăţi simptomele de arsură.
Remedii din cămară
O soluţie la îndemâna oricui este consumul frecvent de produse crude sau puţin procesate (fructe, legume, salate). Motivul e simplu: acestea sunt sursă bogată de enzime digestive, ce contribuie la un metabolism mai bun al conţinutului stomacului.
Dă prioritate şi proteinelor provenite din carnea albă – peşte, pui – , gătite fără prăjire. Lactatele gen iaurt, lapte acru, kefir, dar şi varza murată sunt o sursă excelentă de bacterii probiotice, esenţiale pentru buna funcţionare a tractului digestiv. Ci