În ciuda controverselor în ceea ce priveşte consumul de ouă, medicii nutriţionişti le recomandă pentru echilibrarea dietei din punct de vedere nutriţional.
Oul este considerat unul dintre cele mai complexe alimente din punct de vedere nutriţional. Acesta reprezintă cea mai bună sursă de proteine uşor de asimilat. În plus, conţine nouă aminoacizi care accelerează metabolismul. Tot în ouă se găseşte un complex de vitamine (A, B1, B2, B5, B6, B9, B12,D şi E) şi de minerale (calciu, fosfor, magneziu, fier şi zinc) care acoperă necesarul nutriţional la o masă.
De asemenea, printre substanţele care fac din ou un aliment-minune se numără colina şi inozitolul, care ajută la funcţionarea sistemului nervos şi a creierului. Un alt motiv pentru a consuma ouă este prezenţa în compoziţia sa a unor substanţe cu acţiune anticancerigenă. Iar potrivit unui studiu american, femeile care consumă şase ouă pe săptămână prezintă un risc cu 44% mai mic de a suferi de cancer de sân, în comparaţie cu cele care nu includ acest aliment în dietă.
Conţin colesterol «rău» care creşte riscul de boli cardiovasculare
FALS.Persoanele sănătoase care consumă unu sau două ouă zilnic nu prezintă modificări la nivelul colesterolului total din sânge, afirmă nutriţioniştii. Explicaţia este că majoritatea oamenilor prezintă aşa-numite mecanisme compensatorii, iar un consum mai mare de 300 mg de colesterol pe zi (un ou conţine 200 mg de colesterol), cât este recomandat, nu influenţează în mod negativ concentraţia lipoproteinelor din sânge.
În plus, studiile realizate în ultimii ani au arătat că, pe lângă colesterol, ouăle conţin şi o substanţă care ajută la anihilarea lui. Prin urmare, acestea nu afectează sănătatea cardiovasculară, şi, implicit, nu contribuie la depunerea grăsimii pe vasele de sânge. Datorită acestei proprietăţi, ouăle nu mai sunt incluse pe lista alimentelor cu r