REPORTER IN MINA Cand spui Slanic Prahova, simti, parca, gustul stiut al sarii! Nimic mai normal, pentru ca localitatea e cunoscuta, in primul rand, datorita zacamantului de sare exploatat de peste trei secole. "Inceputurile, ne spune seful de formatie Costin Nicolescu, care accepta sa ne insoteasca in galeria sapata la 200 de metri sub pamant a Minei Unirea, sunt legate de spatarul Mihai Cantacuzino, care a cumparat mosia Slanic. Prima exploatare a functionat din anul 1688. In 1943 s-a trecut la Salina Unirea. De aici s-a extras sare pana in 1970, cand mina a intrat in circuitul turistic si balnear"â¦
Ajungem. Usile liftului se deschid catre spatiul imens, impachetat in sare, al Minei Unirea. Salina e alcatuita din 14 camere cu profil trapezoidal de 54 m inaltime. "Inchipuiti-va ca de aici s-au excavat 2,9 milioane metri cubi de sare gema!", ne spune inginerul Nicolescu. Suntem la 200 de metri sub pamant, temperatura e de 13 grade (constanta tot timpul anului), presiunea - de 730 mm si ne functioneaza telefonul mobil. Ne amestecam printre cei 300 de vizitatori care se plimba prin mina asa cum s-ar plimba in Piata Revolutiei sau pe faleza din Constanta. Insotitorul nostru ne spune ca germanii care vin aici au sugerat deschiderea unui hotel. Ideea a fost buna, dar n-a fascinat inca un sponsor. Cei mai impresionati de imperiul sarii de la Slanic sunt asiaticii, care intra in mina si pun limba pe pereti ca sa se convinga ca tot ce vad e numai si numai sareâ¦
Iesim la suprafata pentru a sta de vorba cu altcineva: inginerul-sef al exploatarii, Adrian Sarmasi. De la el aflam ca sarea pe care o punem noi pe masa, de obicei, e sare recristalizata. "Consumatorul apreciaza sarea doar dupa gradul ei de alb. Trebuie insa sa stiti ca sarea gema, neprelucrata, este mult mai sanatoasa. E nepoluata si inglobeaza cantitati mici de argila, benefice pentru sanatate. Sarea