Patronii restaurantelor şi cluburilor sunt obligaţi anul acesta să facă investiţii pentru delimitarea spaţiilor în „fumători“ şi „nefumători“. Inspectorii de la Protecţia Consumatorului împart deja amenzi pentru nerespectarea Legii privind fumatul în spaţiile publice. Prima zi din 2009 a fost termenul-limită pentru patronii de restaurante, baruri, cafenele şi cluburi, ca să-şi delimiteze spaţiul după normele Legii privind fumatul în spaţiile publice. Mulţi nu au ţinut cont de noile reglementări, astfel că, de şase zile, curg amenzi grele.
„Ordonanţa a apărut în ianuarie 2008, iar patronii au avut exact un an la dispoziţie să îi respecte normele de aplicare. Cei care nu au delimitat până acum spaţiul între fumători şi nefumători înseamnă că nu au ce căuta în această afacere“, a spus Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătăţii şi iniţiator al actului legislativ în cauză.
Potrivit noii legi, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2009, prevede ca spaţiile pentru fumat din locurile publice să fie delimitate şi asigurate cu ventilaţie. De asemenea, în restaurante şi baruri, spaţiile pentru fumat trebuie să reprezinte maximum 50 la sută din suprafaţa spaţiului alocat clienţilor.
„Cei care au o suprafaţă mai mică de 100 de metri pătraţi trebuie să aleagă între a funcţiona fie ca unităţi în care se fumează, fie ca unităţi în care nu se fumează“, a adăugat Eugen Nicolăescu.
Cârciumile de cartier nu sunt afectate
Pentru patronii barurilor şi cârciumilor mici, de cartier, legea nu va schimba cu mult modul în care îşi desfăşoară activitatea. Ei au doar de ales la ce categorie să-şi încadreze barul sau cafeneaua: fumători sau nefumători. Clienţii vor fi cei care vor hotări asta, au explicat unii dintre proprietarii de localuri din Capitală.
„Dacă până acum era o modă să fumezi, acum văd că es