Meseria de somelier este la fel de bănoasă şi de solicitantă ca şi cea de bucătar, iar pentru asta este nevoie de o pregătire pe măsură. În multitudinea de proiecte finanţate din controversatele fonduri europene, există şi unul care şi-a propus să formeze pentru piaţa din România o serie de experţi în vinuri. Aceştia vor putea contribui la dezvoltarea industriei viniviticole, dar şi a restaurantelor de lux.
“Cursanţii noştri au şansa de a se întâlni aici cu câteva sute de tipuri de vinuri, de la Europa la Africa de Sud, până la Statele Unite ale Americii, pe parcursul celor zece săptămâni de cursuri zilnice”, spune Cătălin Păduraru, critic de vin, degustător autorizat de vin şi membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România), unul dintre formatorii viitorilor somelieri. De cursurile începute anul acesta vor beneficia, în total, 180 de şomeri din Bucureşti şi Ilfov, care vor putea practica imediat după absolvire o meserie cu venituri medii lunare de 1.000 de euro, pe piaţa din România, şi de trei ori mai mari în alte ţări ale lumii. Din acest motiv, la cursuri s-au înscris şi au absolvit deja 37 de şomeri cu meserii de bază foarte îndepărtate de acest domeniu, dar care au simţit oportunitatea reprofilării. Unul dintre absolvenţi este fost profesor de matematică, iar una dintre absolvente a fost înainte asistentă medicală într-un cabinet stomatologic.
Proiectul POSDRU va transforma şomerii în somelieri profesionişti pentru industria ospitalieră şi piaţa vinurilor din România, cu diplome recunoscute de CNFPA. Următorii 40 de absolvenţi vor susţine examenul final în luna mai. “În urma acestui proiect vor avea de câştigat inclusiv marile lanţuri hoteliere reprezentate în România şi restaurantele, cele care resimt cel mai des nevoia de specialişti, dar şi mărcile româneşti de vinuri. Somelierii vor putea promova în cunoştinţă de cauză vinurile