Decizia UE care ar putea afecta productia de mici a fost luata inca din 2011, in baza unui amendament care stabileste o lista de aditivi alimentari permisi si conditiile lor de utilizare, potrivit raspunsului transmis Wall-Street.ro de europarlamentarul Daciana Sarbu, membru in Comisia pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara a Parlamentului European.
Chiar inaintea sarbatorii de Pasti, a aparut stirea ca micii romanesti sunt in pericol de a fi interzisi, in conditiile in care, de la 1 iunie, bicarbonatul de sodiu va fi interzis in utilizarea preparatelor din carne.
"Decizia despre care s-a vorbit recent, ca afectand productia de mici, a fost insa luata in 2011. Este un amendament la regulamentul din 2008 si stabileste o lista de aditivi alimentari permisi si conditiile lor de utilizare. Aceasta lista a fost stabilita printr-un „act de implementare” (nr. 1129/2011). Comisia avea puterea de a adopta aceasta lista deoarece PE si Consiliul au autorizat-o in acest sens, in cadrul regulamentului initial din 2008", a declarat, pentru Wall-Street.ro, Daciana Sarbu.
Regulamentul CE Nr. 1333/2008, agreat de Parlamentul European si de Consiliu in 2008, este cel care cuprinde reglementarile generale ale UE ce vizeaza aditivii alimentari, iar lista acestor aditivi a fost stabilita pe baza consilierii oferite de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA).
De asemenea, potrivit europarlamentarului, "statelor membre li s-a comunicat aceasta decizie la momentul respectiv, prin urmare guvernul aflat in functie la acea data era la curent cu aceasta decizie".
Totodata, Daciana Sarbu a confirmat faptul ca Guvernul a transmis deja CE solicitarea formulata de catre Asociatia Romana a Carnii ca reteta produsului “mici” sa fie inclusa pe lista retetelor traditionale ce nu sunt afectate de aceste interdictii.
"In s