Moţate, mai încălţate, mai „împăunate”, mai gălăgioase sau mai tăcute, cu toţii ştim orătăniile care ne furnizează ouăle necesare pentru chec sau carnea „bio” pe care ne-o recomandă toţi nutriţioniştii. Diferenţa e că orătăniile „nobile”, cu aceleaşi „funcţii de bază”, au un certificat de origine ce atestă faptul că sunt „pure” într-o rasă, spre deosebire de suratele lor din curtea bunicilor. Cu siguranţă nu e copil care să nu fi văzut până acum o găină roşie obişnuită în curtea bunicii. În schimb, poate nici adulţii n-au văzut atâtea soiuri de găini, adunate la un loc şi cu un „gabarit” aşa serios.
Vorbim despre expoziţia de găini, iepuri şi porumbei, organizată la Râşnov, de Asociaţia Hobby Centrum, împreună cu Primăria Râşnov.
Cei care au ajuns în week-end, la Râşnov, au avut ocazia să „cunoască” inclusiv singura rasă românească de găină omologată internaţional – „Gât golaş de Transilvania”, crescută de Paul Andreş. Este o găină rezistentă , în ciuda faptului că „îmbrăcămintea ei” e cam „decoltată” - „Specificul ei este faptul că îi lipsesc penele în zona gâtului şi sunt porţiuni de sub burtă şi aripi. Cu toate acestea este o rasă rezistentă, iarnă rezistă şi la – 20 de grade Celsius, iar vara rezistă şi mai bine. În plus, are un consum redus de furaj, faţă de rasele grele”, explică Paul Andreş, care s-a apucat de acest „hobby” în urmă cu şase ani. La început cu găini din rasa „Italiana argintie” cea care într-un an face circa 362 de ouă. În comparaţie, găina obişnuită face cel mult 120 de ouă pe an. Paul Andreş se mai ocupă şi de rasa Rhode Island – o rasă mixtă „despre care specialiştii spun că are o carne deosebită, mai aromată”.
Până la intrarea în iarnă a avut în jur de 100 de orătănii prin curte. „Iarna merg doar pe matcă - familiile reproducătoare: o familie cuprinde un cocoş şi până la 9 găini. Pe restul le-am vândut, iar cocoşii îi fol