Un număr de 69 de produse tradiţionale bănăţene au fost expuse, în acest weekend, alături de altele în curs de atestare, la „Târgul produselor tradiţionale ecologice şi meşteşugăreşti”, deschis Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. Sursa: Adi Pîclișan „Pecie” afumată, cârnaţi picanţi de casă, brânză sărată „Ehren” de capră, brânză galbenă de grasă de burduf, caş sau telemea, miere cu cătină, nucă sau polifloră, fructe parfumate, gutui amărui şi-au etalat aromele lângă tomate, gogonele, verze gigant şi alte legume ori zarzavaturi, toate proaspăt culese.
Veniţi din tot Banatul (Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba şi Bihor, dar şi din localităţi sârbeşti şi ungureşti de la graniţă), peste 100 de producători tradiţionali au încercat să-i facă pe orăşeni să uite de supermarket pentru că roşiile şi merele autohtone sunt cele mai bune.
În plus, vizitatorii au fascinaţi şi de 39 de meşteri populari specializaţi în olărit ori confecţionarea de instrumente muzicale şi obiecte decorative din lemn, inclusiv pristolnice („ştampile” rituale folosite de credincioşii ortodocşi pentru a însemna anafura – n.r.). Coadă la roşiile de Cerneteaz Timişorenii s-au înghesuit de vineri până astăzi să se aprovizioneze de iarnă. „În alţi ani am avut surprize neplăcute la astfel de târguri: fie găseam marfă de import, fie era totul mai scump decât la piaţă. De data asta preţurile au fost bune, gogoşarii şi ceapa roşie o minune”, ne spune Lenuţa Topescu, fericită că părăseşte târgul cu portbagajul plin cu bunătăţi şi că va face o zacuscă grozavă.
Târgul a fost vizitat şi de pretenţioşi în căutare de delicatese. Unele dintre cele mai vânate au fost şunca afumată, brânza de burduf şi anumite soiuri de mere.
Brânza de burduf galbenă de grăsime, cu gust iute, este, ne spune Codruţa Stroe din Traian Vuia, unul dintre cele patru pro