Carnea nu este singurul aliment care poate fi gătit la grătar, ci şi legumele, garniturile pentru mâncare şi chiar unele deserturi pot fi pregătite în acest mod, pentru rezultate culinare spectaculoase.
Cei mai mulţi dintre noi cred că, atunci când se merge la iarbă verde sau se pregăteşte masa în aer liber, carnea - fie că este de porc, de pui sau de peşte - reprezintă singura opţiune pentru prepararea pe grătar. De fapt şi de drept, aproape totul se poate găti pe grătar, la foc deschis: felul principal, legumele sau garniturile pentru acesta şi chiar desertul.
Felul principal
Nu există o reţetă specială pentru prepararea pe grătar a diverselor feluri de carne. Puiul sau porcul se prepară în funcţie de preferinţele dumneavoastră şi ale celorlalţi meseni - probabil sunteţi obişnuiţi cu acest fel de mâncare, pentru că grătarul este preferatul tuturor. Pentru a avea parte de varietate şi pentru a aduce un element surpriză la picnic, puteţi încerca să frigeţi peşte sau fructe de mare pe grătar, la foc moderat, până când se pătrund şi carnea devine fragedă. Puteţi fi siguri că talentul bucătarului va fi apreciat.
Dacă atunci când pregătiţi friptura de porc aţi vrea ca gustul acesteia să fie completat de aroma cepei coapte, nu trebuie decât să „aruncaţi“ ceapa pe grătar şi să o lăsaţi pe foc doar atât cât este nevoie pentru a căpăta dungile specifice, apoi să o întoarceţi şi să procedaţi la fel.
Legumele, delicioase pe grătar
Legumele preparate la grătar sunt excepţionale, întrucât cea mai bună garnitură pentru o friptură la grătar o reprezintă o combinaţie de legume preparate şi ele în acelaşi mod. Secretul este ca legumele pe care alegeţi să le frigeţi pe grătar să fie coapte, însă tari. Înainte de a le pune pe grătar, acesta trebuie stropit cu puţin ulei de măsline, pentru ca legumele să nu se lipească. Pu