Află ce se ascunde în spatele dorinţei permanente de a savura o prăjitură plină de calorii şi cum faci să te stăpâneşti
Acum te simţi bine că n-ai căzut în ispită toată ziua. Dar apoi, aproape instantaneu, eşti în ghearele dorinţei. Obiectul poftei tale: o prăjitură de ciocolată. Şi te trezeşti lingându-te pe degete. Ce s-a întâmplat? Ai fost învinsă de pofta de mâncare.
91% dintre femei spun că au frecvent aceste stări, arată un studiu efectuat de Tufts University, potrivit prevention.com. Iar voinţa nu este răspunsul. Aceste dorinţe sunt determinate de hormonii fericirii, cum ar fi dopamina, care se eliberează atunci când consumi alimente de acest fel. Se creează o stare de euforie pe care creierul tău o caută încontinuu. Ai nevoie de un plan care să oprească acest ciclu natural, ca să nu iei în greutate, dacă nu îţi doreşti acest lucru. Data viitoare când ţi se face poftă de o negresă, pune-ţi întrebările de mai jos:
1. Sunt prea stresată?
Când eşti sub presiune, corpul tău eliberează un hormon numit cortizol, care îi transmite creierului tău să caute recompense. Alimentele care conţin mult zahăr şi grăsimi încetinesc stresul diminuând influenţa hormonului, explică cercetătorul Norman Pecoraro, care studiază psihologia stresului la Universitatea din California. Când cauţi mâncare ca să-ţi temperezi sentimentele negative ca ura sau tristeţea (cum ar fi să te îndopi cu cartofi prăjiţi după o ceartă cu partenerul), creezi o legătură în creier. Îţi aminteşti de câinele lui Pavlov? Condiţionarea mentală. "Mâncarea este codată în mintea ta ca o soluţie la o emoţie sau experienţă neplăcută", spune Cynthia Bulik, autoarea Runway Eating şi directorul programului Tulburările de Alimentaţie, de la Universitatea Carolina de Nord Chapel Hill.
Dacă vei continua să faci asta, ori de cate ori ai o problemă, creierul tău îţi va spune: "Pune mâna pe