Masa de prânz ne ajută să menţinem constant nivelul de zahăr din sânge, iar o diminuare bruscă a acestuia are efecte negative de care mulţi dintre noi nu ţin seama: scade puterea noastră de concentrare şi atrage o stare pronunţată de iritabilitate.
Persoanele care sar peste masa de prânz din dorinţa de a slăbi se vor confrunta cu un efect contrariu. În acest caz, rata metabolismului încetineşte , deoarece corpul intră în starea de "flămânzire" şi acelaşi lucru se întâmplă şi cu puterea de ardere a caloriilor. Persoanele care folosesc această strategie nu scapă de grăsimea în exces, pierzând în schimb masa musculară.
În acelaşi timp, nutriţioniştii susţin că masa de prânz ar trebui servită in jurul orelor 12-13; dacă o amânăm mai mult, creşte riscul să mâncăm în exces şi să consumăm mai ales alimente bogate în zahar şi grăsimi, datorită creşterii gradate a senzaţiei de foame. Totodată, masa de prânz a unei femei mature, care ţine dietă, trebuie să conţină doar 400 până la 600 calorii.
Pe această temă, cercetătorii spanioli susţin că, ora la care iau masa de prânz cei care sunt la dietă, poate să afecteze modul în care ei slăbesc. La această concluzie au ajuns cercetătorii spanioli care au inclus într-un program de slăbit un grup de 420 de persoane. Participanţii la studiu au fost chestionaţi cu privire la ora la care ei servesc masa de prânz. S-a luat în calcul timpul mediu al zilei care a fost ora 3 (la comida- fiind masa principală a zilei în Spania).
Cercetătorii au constatat că subiecţii care au luat masa mai devreme au slăbit circa 450 grame pe săptămână, în comparaţie cu cei care au mâncat mult mai târziu şi au slăbit doar 360 g pe săptămână. Chiar dacă studiul nu a scos în evidenţă o scădere spectaculoasă în greutate, în comparaţie cu alte studii realizate în Spania referitor la modul de a respecta o dietă, după acest program d