Agroturismul este din ce in ce mai apreciat, atat de romani, cat si de straini. Cu fiecare an care trece, creste numarul turistilor straini care aleg turismul rural romanesc. Cei mai multi oaspeti straini vin din Franta, Germania, Ungaria, dar si din Olanda, Austria si Israel. Despre ce programe a pregatit Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) pentru acest an ne-a povestit Maria Stoian, presedintele asociatiei.
- Cu ce programe noi atrageti turistii in acest an?
- Avem, intre 11-13 martie, la Ciocanesti, in Bucovina, "Festivalul Oualor Incondeiate". Turistii vor putea participa la un concurs de incondeiat oua si vor admira costumele populare din zona. Pe toata perioada festivalului, vom organiza concursuri, jocuri, programe folclorice si totul va culmina, in ultima zi, cu "Hora martisorului" in jurul focului de tabara. Turistii vor fi incantati de muzica Sofiei Vicoveanca, a Laurei Lavric, a Fanfarei "10 Prajini" si a lui Pavel Stratan. Un alt program din aceasta zona este "In Tara Dornelor... La cules de fructe de padure, ciuperci si plante medicinale". In prima zi, dupa micul dejun, turistii se pot duce sa culeaga diferite fructe de padure, in functie de perioada in care si-au planificat vacanta - fragi in luna iunie, afine in iulie sau zmeura in luna august. In plus, au parte de o excursie la o stana unde au ocazia sa vada cum se fac casul si urda. Gazdele ii vor invata cum sa aleaga speciile comestibile de ciuperci. Pretul pentru o astfel de vacanta este de 110 euro de persoana si include sase nopti de cazare, cu mic dejun si cina, patru dejunuri la iarba verde, o cina in jurul focului de tabara si un dejun la stana. Apoi, ca o noutate pentru acest an, vrem sa organizam sejururi in doua zone - una cunoscuta si alta care nu prea a fost exploatata din punct de vedere turistic. De exemplu, vom face un program in care turist