Comercianţii ignoră temperaturile ridicate şi vând alimente alterate, însă nici autorităţile nu se lasă mai prejos: ele au confiscat deja 1,5 tone de carne şi au aplicat amenzi de 45.000 de lei. Mulţi cumpără alimentele alterate, pe motvi că sun "naturale".
La Halele Centrale din Ploieşti, de la primele ore ale dimineţii, vânzătorii prezintă trecătorilor oferta bogată în ouă şi lapte. Produsele, ticsite după tejghele, sunt oferite spre comercializare în ciuda faptului că stau ore bune în căldură, fără a fi conservate corespunzător.
La Piaţa Nord, ouăle îşi aşteaptă clienţii direct de pe trotuar.
„Nu au nimic ouăle astea, ba din contră sunt foarte sănătose pentru că sunt de la găini crescute în mediul lor. Cumpăr mereu de la ţărani dar nu am avut probleme niciodată", spune Laura, o cumpărătoare. De obicei, laptele este vândut cu 3 lei litrul, iar un ou costă 40 sau 50 de bani, în funcţie de mărime. Cam tot atât cât şi produsele similare vândute în magazine. „Vindem şi noi ce avem prin curte, pentru că avem pensii mici şi nu ne ajungem cu banii. Sunt bune, maică, nu au nimic, iar dacă nu vindem ouăle azi mâine nu mai venim tot cu ele, aducem proaspete", spune una dintre precupeţe de la Hale.
Se lasă cu controale
Inspectorii Oficiului Judeţean pentru protecţia Consumatorului Prahova, alături de reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, ai Direcţia de Sănătate Publică, ai Gărzii Financiare şi ai Poliţiei, au instituit, din această săptămână, o comisie de verificare a tuturor unităţilor de alimentaţie publică din oraş. Controalele vizează verificarea alimentelor dar şi a calităţii de producător a pieţarilor.
În urma controalelor demarate în urmă cu câteva zile, nu mai puţin de 1,5 tone de carne alterată a fost confisacată de la un comerciant, patronul fiind sancţionat şi cu o amendă de 45.000 de lei.