Daniel Molnar are 47 de ani, este din localitatea clujeană Gherla şi, în timpul liber, cultivă pe tulpini de copaci o ciupercă rar întâlnită în Europa, cu proprietăţi terapeutice. Specia se numeşte Shiitake, cunoscută sub numele de „Regele ciupercilor“ sau „Monarhul ciupercilor“. Această ciupercă nu lipseşte din meniurile marilor restaurante
La 7 kilometri de Gherla, Daniel Molnar şi-a construit o fermă de ciuperci. Acolo merge zilnic după ce îşi termină munca la o firmă de repararea şi întreţinerea motocicletelor.
„M-am gândit la mai multe proiecte interesante: solarii încălzite pentru producţie de zarzavaturi, tomate, fermă de melci, fermă de producere a compostului de râmă (biohumus), ciupercarie clasica-champignion, pleurotus-în spaţiu protejat, producţie de crizanteme, fermă de lipitori, fermă de creşterea găinilor de ouă sau curcani. Aşa am ajuns la Shiitake”, povesteşte Daniel Molnar, citat de www.agrointel.ro.
Este de profesie operator în industria lemnului şi îi place să înveţe lucruri noi - a învăţat sculptură în lemn, fotografie.
„La un moment dat, la tv, la o emisiune pe teme culinare, mi-a atras atenţia ciuperca Shiitake. Tehnologia de producere a ei pe buşteni era foarte asemănatoare cu cea a Pleurotusului. Faptul că are calităţi gastronomice şi medicinale mult superioare acestuia, plus că nu exista ofertă însemnată pe piaţa noastră m-a determinat să-mi îndrept atenţia spre aceasta.
Din acel moment, am stat cu google-ul sute, poate mii de ore căutând informaţie despre Shiitake”, a mai explicat Molnar.
Creşte pe buşteni
Creşte ciuperci de doi ani pe buşteni de carpen şi stejar. Vrea ca până în 2000 să-şi extindă cultura de la peste 400 de buşteni la 2.000. Toată munca o face el şi soţia sa. În weekend îl ajută şi fiul.
„Sunt de făcut între 50 şi 80 de găuri în fiecare buştean cu lungimea de 110 centimetri: