Produsul analizat este de tip îngheţată cu profil nutriţional dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de glucide rafinate cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză), în amestec cu grăsimi vegetale, lapte praf degresat, zer praf şi aditivi alimentari, unii fiind periculoşi pentru sănătatea consumatorilor. CE BEM, CE MÎNCĂM
Friendino, îngheţată cu aromă de nucă, are în compoziţie apă, zahăr, grăsimi vegetale, lapte praf degresat, zer praf, emulgator (mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471), stabilizatori (făină de seminţe de carruba E 410, făină de seminţe de guar E 412), coloranţi alimentari (caramel E 150, sunset yellow E 110), aromă identic naturală – n.r. artificială (nucă), cocktail de ciocolată. Producătorul mai specifică faptul că are "grăsime min. 8%, substanţă uscată totală min. 33%".
ANALIZĂ. Produsul analizat este de tip îngheţată cu profil nutriţional dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de glucide rafinate cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză), în amestec cu grăsimi vegetale, lapte praf degresat, zer praf şi aditivi alimentari, unii fiind periculoşi pentru sănătatea consumatorilor. Cel mai periculos este E 110 sunset yellow, considerat cancerigen de studiile realizate de oameni de ştiinţă, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.
Din lista de ingrediente reiese că produsul are şi o densitate calorică ridicată. Îngheţata conţine surse de proteine din lapte, lactoză.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor cu sindrom metabolic, suferinzilor de hipertensiune, dislipidemie, maladii cerebro şi cardiovasculare, hepatorenale, sensibilitate a tubului digestiv, în special la substanţele de îngroşare (E 410, E 412), suferinzilor de cancer, de maladii ale pielii, de celulită, astm, alergii. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul