PERICULOS ? Australienii au interzis folosirea lui E 385
Nu este domeniu în care EDTA să nu fie folosit. De la medicamentele pentru animale până la hrana pentru bebeluşi, trecând prin industria textilă, această substanţă are rolul ei. Totuşi, ingerată din alimente poate avea efecte grave pe termen lung.
PERICULOS ? Australienii au interzis folosirea lui E 385
Nu este domeniu în care EDTA să nu fie folosit. De la medicamentele pentru animale până la hrana pentru bebeluşi, trecând prin industria textilă, această substanţă are rolul ei. Totuşi, ingerată din alimente poate avea efecte grave pe termen lung.
În industria alimentară este cunoscut mai ales sub denumirea de EDTA, dar numele lui complet este etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu, având formula chimică C10H16N2O8. În sistemul de notare al aditivilor alimentari din Uniunea Europeană este notat cu E 385.
EDTA face parte din categoria antioxidanţilor, conservanţilor şi a sechestranţilor artificiali. Acesta are efect antibacterian (la pH=7,0) şi proprietăţi de chelare a ionilor divalenţi, protejând vitaminele hidrosolubile din sucuri. Este utilizat în industria alimentară pentru că previne îmbrunarea neenzimatică în fructe şi legume, menţine culoarea cărnii de peşte, moluşte, crustacee complexând cu fierul, zincul şi cuprul.
De asemenea, previne coagularea cazeinei la concentrarea laptelui, împiedică coagularea albuşului în procesul de pasteurizare. De aceea, E 385 poate fi găsit în numeroase produse alimentare: conserve de peşte, crustacee şi fructe de mare, margarine, sosuri, maioneze, băuturi carbogazoase. Industria alimentară justifică utilizarea pe scară atât de largă a acestui aditiv alimentar, spunând că ajută la "sechestrarea" impurităţilor de metal ce pot apărea mai ales în produsele care au provenienţă marină. @N