Familia Troisgros – Marie şi fiii săi, Pierre şi Jean, apoi nepotul Michel – sunt mari bucătari-şefi, restauratori şi oenologi francezi patroni ai celebrului restaurant “Les frères Troisgros” din Roanne. Sunt cotaţi cu trei stele în Guide Michelin, încă din 1968.
Familia Troisgros – Marie şi fiii săi, Pierre şi Jean, apoi nepotul Michel – sunt mari bucătari-şefi, restauratori şi oenologi francezi patroni ai celebrului restaurant “Les frères Troisgros” din Roanne. Sunt cotaţi cu trei stele în Guide Michelin, încă din 1968. Au reputaţia internaţională de a se număra de trei generaţii printre cei mai buni bucătari ai Franţei. Restaurantul “Les frères Troisgros” este prezentat de ghidul Gault-Millau drept “cel mai bun restaurant din lume”. Istoria familiei a început imediat după primul război mondial, când Jean-Baptiste şi Marie Troisgros ţineau, la Chalon-sur-Saône, în Bourgogne, “Cafeneaua negustorilor”. În 1930, familia Troisgros s-a instalat la Roanne (situat în vestul localităţii Lyon), cumpărând Restaurantul “Platanes”, din faţa gării. Au promovat o gastronomie simplă, regională, fără a “masca” savoarea produselor de calitate cu sosuri sau decoraţiuni savante. În 1935 şi-au rebotezat restaurantul “Hôtel Moderne”.
Prietenia cu Paul Bocuse
Fiii lor urmează marile şcoli de gastronomie din Normandia şi Ţara Bascilor, apoi sunt ucenici ai marelui bucătar-şef parizian Gaston Richard, unde leagă o prietenie frumoasă cu Paul Bocuse. Împreună, lucrează la Restaurantul “La Pyramide” din Vienne, în apropiere de Lyon, cu alţi doi maeştri francezi, Fernand Point şi Paul Mercier. Cei doi fraţi vor mai lucra o vreme la Paris, la “Maxim’s” şi la “Hôtel de Crillon”, pentru a reveni până la urmă la Roanne, unde preiau restaurantul de la părinţii lor. În 1957, restaurantul îşi va schimba numele în “Les frères Troisgros”, cu Pierre – la cuptor, Jean – c