Cum pentru mulţi dintre români nici o masă nu poate să fie desăvârşită fără măcar o bucăţică de carne, oricât de simplu sau de savant ar fi pregătită, partea a treia a volumului "Bucătarul se dezbracă... de secrete" le va merge la suflet.
Mai mult, constituie premisa pentru alcătuirea unei mese potrivite pentru un rege: câteva specialităţi de peşte, altele de fripturi, însoţite de garnituri ingenioase. Totul natural şi sănătos!
Reţetele nu au fost alese la întâmplare, ele servind întru totul spiritului campaniilor lansate de Jamie Oliver în Marea Britanie şi indirect în întreaga lume. Seria televizată "Jamie's fowl dinners", ceea ce s-ar putea traduce prin "Preparatele din pui ale lui Jamie", i-a introdus pe telespectatori în lumea mai puţin vizibilă a puilor din crescătorii, parcurgând mult prea scurtul drum al unei păsări de la eclozare şi până la instalarea în farfurii.
NICI O ZI FĂRĂ PUI?
Pentru condiţiile inacceptabile din crescătorii (densitatea foarte mare, problemele locomotorii şi lipsa interacţiunii cu mediul natural) vinovaţi sunt tocmai... consumatorii. Conform studiilor, britanicii consumă de 12 ori mai multă carne de pui decât în urmă cu trei decenii, ceea ce face ca preţul de vânzare, dar şi costurile suportate de fermieri să fie din ce în ce mai mici (în unele cazuri, mai scăzut decât cel al produselor alimentare pentru câini!).
De asemenea, s-a încetăţenit ideea că din nici o masă nu trebuie să lipsească carnea. Pe de altă parte, mâncărurile din carne de pui se pregătesc uşor, sunt savuroase încât până şi un simplu pui fript în cuptor poate să facă senzaţie. Aşadar, un cerc vicios! Doar în aparenţă, căci Jamie a şi găsit soluţia!
LEGILE LUI JAMIE
Consumatorii sunt sfătuiţi să cumpere doar carnea de pui care are înscripţionat logo-ul "Crescut liber", ceea ce presupune condiţii a