Statisticile arată că un român din trei consumă un pahar cu lapte zilnic. Acest obicei nici că putea fi mai sănătos: laptele asigură necesarul de calciu de care avem nevoie şi ajută la prevenirea apariţiei multor boli. Pasteurizat sau UHT?
Specialiştii înclină balanţa mai degrabă în favoarea laptelui UHT (Ultra High Temperature) decât a celui pasteurizat simplu, deoarece acesta din urmă îşi păstrează integral proprietăţile nutritive. Laptele UHT se mai numeşte şi ultrapasteurizat, deoarece se obţine prin expunere, pentru o perioadă de 3-4 secunde, la 135-140 de grade Celsius.
Ulterior,este răcit rapid până la temperatura mediuluiambiant şi ambalat într-un sistem închis, steril, pentru a împiedica reinfectarea cu bacterii din atmosferă. Specialiştii spun că prin această metodă sunt mai bine păstrate mineralele şi vitaminele şi, totodată, eliminate toate microorganismele care ne pot pune sănătatea în pericol.
În schimb, laptele pasteurizat simplu se obţine prin ridicarea, timp de 30 de minute, a temperaturii la minimum 72 de grade Celsius. Prin această metodă, laptele este sărăcit de vitamine şi de minerale. De asemenea, cantitatea de calciu este mai mică, iar laptele se digeră mai greu.
Întăreşte muşchii
Proteinele din lapte (zerul şi cazeina) sunt asimilate de organism în proporţie de 97 la sută, fiind metabolizate de patru ori mai uşor decât alte tipuri de proteine, precum cele din pâine. Cazeina este o proteină specifică numai laptelui. Aceasta joacă un rol important în coagularea laptelui cu ajutorul fermenţilor, proces în urma căruia rezultă brânza.
În schimb, zerul rezultă în procesul de preparare a diferitelor tipuri de brânzeturi. Acesta conţine vitamine din complexul B, calciu, potasiu şi iod. Zerul poate fi băut şi ca atare, fiind recunoscut pentru efectul său revigoran