Cu Varlaam, satul situat la poalele Muntelui Penteleu în Curbura Carpaţilor, natura a fost foarte generoasă, Râul Bâsca Mare îl străbate de la un capăt la altul, iar în ochiurile liniştite de apă se oglindesc stânci ce stau parcă gata-gata să se prăvălească. Nu cred să fi văzut pajişti mai verzi ca aici şi nici oameni atât de mândri de tradiţiile, portul şi obiceiurile vechi. REÎNVIEREA TRADIŢIILOR
Sâmbătă, 8 mai, la Varlaam a fost sărbătoare, Festivalul "Înţărcatul mieilor". Despre ce înseamnă asta pentru locuitorii satului şi pentru cei care sunt oaspeţi vremelnici ai locului, am discutat cu Cristina Partal, preşedinte ANTREC Buzău.
"Şi anul acesta, cu ajutorul pensiunilor din judeţul Buzău, prin Asociaţia de Turism ANTREC, încercăm să reînviem o tradiţie a locului, un obicei pastoral şi anume plecatul oilor la munte, moment ce coincide cu înţărcatul mieilor. Atunci, ciobanii încep să facă brânza şi de aceea noi vom avea în cadrul evenimentului foarte multe activităţi prin care vom demonstra ce înseamnă laptele adevărat de oaie, brânza naturală făcută cu cheag, aşa cum se făcea pe vremea bunicilor, se mai face încă în satele de munte şi posibil în satele de câmpie.
Brânza de Penteleu este unul dintre produsele locale ce merită promovat, alături de cârnaţii de Pleşcoi şi Babic, ceapa roşie de apă şi covrigii de Buzău, Tămâioasa şi alte vinuri de Buzău. Din păcate, reţeta tradiţională a caşcavalului de Penteleu s-a dus o dată cu ultimul cioban din Varlaam care mai făcea acest tip de caşcaval.
Prin aceste evenimente pe care noi le creăm, încercăm să nu dăm uitării multe dintre reţetele autentice româneşti, tradiţiile, obiceiurile, oamenii şi, dacă vreţi şi legendele locului."
HAI LA BRÂNZĂ...JURNALISTICĂ
"Acţiunea noastră de astăzi - a continuat Cristina Partal - vine în întâmpinarea acestei idei, pentru că, în a