Să poposim puţin asupra preparatelor pe bază de raţă în bucătăria delicateselor cu arome apetisante! Fie că e gătită pe varză, un fel de mâncare îndrăgit din bucătăria noastră, în combinaţie cu fructe de pădure sau cu legume, carnea de raţă este deosebit de savuroasă. Povestea bucatelor gătite cu carne de raţă se pierde în negura vremurilor, iar cel mai vechi dintre preparate este de departe raţa Pekin.
PREPARAT DE TOP
Originea raţei de Pekin, cel mai faimos preparat din bucătăria chinezească, datează din perioada Dinastiei Ming, cu aproximativ 600 de ani în urmă. Bucătari din toată ţara veneau la Beijing pentru a pregăti mâncare pentru împărat. Era un post foarte important, aşa că nu oricine putea intra în bucătăriile imperiale. Un bucătar de top putea avea un rang echivalent cu cel al ministrului. În aceste bucătării s-a pregătit pentru prima dată şi s-a ridicat la rang de artă raţa de Pekin.
În secolul al XV-lea timpuriu, când capitala a fost mutată de la Nanjing la Beijing, friptura de raţă era cel mai cunoscut fel de mâncare al Curţii imperiale. Faţă de metoda rudimentară de gătire a raţei atârnate în cârlig deasupra unui jar de lemne, vechiul Restaurant Pianiyfang, deschis în perioada Dinastiei Jiaqing (1522-1566), prepara raţa folosind căldura radială (de jur-împrejur). Pereţii cuptorului erau iniţial încinşi cu tulpini de sorg, apoi raţa era plasată în interior şi se cocea la temperatura degajată de pereţii încinşi. Raţa pregătită astfel este crocantă şi are o culoare maronie. Bineînţeles, condimentele îi dau un gust deosebit.
RAŢA PEKIN
O dată cu căderea Dinastiei Ching, în anul 1911, bucătarii au putut să părăsească Oraşul Interzis şi şi-au deschis restaurante de jur-împrejurul Beijingului, punând pe masa populaţiei vestita raţă de Pekin, precum şi alte delicatese ce erau servite anterior doar membrilor Curţ