Pentru a evita neplăcerile măcar de Paşte, specialiştii ne sfătuiesc să mâncăm fără să ne săturăm şi să ne plimbăm în natură 10-20 de minute după fiecare masă.
După un post lung de 40 de zile, reluarea vechilor obiceiuri alimentare poate fi percepută ca un atac neaşteptat de către organism, care s-a obişnuit cu o dietă uşoară, alcătuită în mare parte din fructe şi legume. Iar dacă mai şi exagerăm cu mâncărurile grele cum sunt ouăle, carnea de miel şi cozonacul, consecinţele sunt neplăcute: balonări, dureri abdominale sau chiar indigestii ori, şi mai grav, pancreatite acute.
„Postul a fost bine-venit pentru organism, pentru că ne-a asigurat o detoxifiere riguroasă, majoritatea produselor de origine animală fiind bogate în toxine. Dar este foarte important ca revenirea la regimul alimentar complet, după post, să se producă treptat, nu deodată şi, mai ales, nu cu excese“, recomandă medicul primar Mihaela Ionescu, de la Institutul de Boli Metabolice şi Nutriţie „N. Paulescu“ din Bucureşti.
Prea multă carne suprasolicită digestia
Cei mai mulţi români percep revenirea la dieta fără restricţii ca pe un prilej de a mânca încontinuu, timp de trei zile, cât durează de regulă minivacanţa de Paşte. Anul acesta, provocarea este cu atât mai mare cu cât vacanţa de Paşte o include şi pe cea de 1 mai.
În cele mai multe cazuri, după o abstinenţă lungă, sistemul digestiv se adaptează la alimentaţia bogată în fructe şi legume şi săracă în grăsimi şi proteine animale. „Tubul digestiv îşi adaptează constelaţia enzimatică (n. r. – conţinutul de enzime, substanţe care transformă hrana în mici particule absorbabile în sânge) în funcţie de ceea ce mâncăm. Astfel, dacă nu am mâncat carne mult timp, enzimele specializate pentru digerarea proteinelor şi grăsimilor se găsesc în cantităţi mai mici şi, prin urmare, procesul de digestie este îngreunat. Iar când ca