Un studiu recent sugerează că transformarea grăsimii "rele" din organism în grăsime "bună", care să ardă caloriile şi să topească kilogramele în plus, poate fi o nouă metodă de combatere a obezităţii.
Oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Johns Hopkins au făcut un experiment pe şoareci de laborator şi susţin că rezultatele s-ar putea repeta şi în cazul oamenilor, informează site-ul newkerala.com.
Pe parcursul studiului, specialiştii au constatat că modificarea proteinei NPY, asociată cu apetitul, nu numai că a redus cantitatea de hrană mâncată de cobai şi greutatea acestora, dar a produs şi transformări în compoziţia grăsimii. Astfel, grăsimea "rea", de culoare albă, s-a transformat în grăsime "bună", cu o nuanţă maronie.
Grăsimea "bună" se găseşte în special la bebeluşi şi are rolul de a genera căldură în corp şi, în acelaşi timp, de a reduce caloriile, menţionează Sheng Bi, coordonatorul cercetării. "Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă grăsimea maronie dispare, fiind înlocuită cu cea albă care se depune în jurul taliei", precizează cercetătorul.
Experţii au concluzionat că stimularea corpului pentru a produce mai multă grăsime "bună" ar putea fi o metodă de succes pentru controlul greutăţii şi prevenirea obezităţii şi a altor probleme de sănătate corelate cu aceasta, cum ar fi diabetul de tip 2.
Cercetătorii speră să poată realiza injectarea sub piele a celulelor stem cu grăsime maronie pentru a arde grăsimea "rea" şi a determina pierderea în greutate.
La nivel mondial există peste un miliard de persoane adulte supraponderale, arată ultimul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Datele mai relevă că cel puţin 300 de milioane de persoane adulte sunt obeze.
Dacă în China, Japonia şi în unele ţări africane procentul acestora este mic, sub 5%, în Statele Unite, 30% dintre adulţi sunt co