Numărul cazurilor de campilobacterioză, infecţie cauzată de un tip de bacterie care se întâlneşte în special în carnea crudă de pui şi care poate cauza diaree şi febră la om, este în creştere în Uniunea Europeană, conform unui raport făcut public joi de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA), care mai notează că numărul cazurilor de îmbolnăvire cu salmonela la om s-a redus, potrivit Agerpres.
Raportul AESA relevă că numărul cazurilor de îmbolnăvire cu campylobacteria a crescut cu 7%, ajungând la 212.064 în 2010, cel mai recent an pentru care există astfel de date. 2010 a fost totodată al cincilea an consecutiv în care s-a înregistrat o înmulţire a infecţiilor produse de această bacterie, potrivit EUbusiness. "Menţionez că această bacterie se găseşte, în special, în carnea învechită, cu termenul de valabilitate depăşit. Cumpărătorii trebuie să fie foarte atenţi la etichetele de pe aceste produse, iar dacă nu au etichete sau au termenul de valabilitate expirat ori aproape de expirare, să nu le cumpere. În acest context pot să vă spun că zilele trecute a fost depistat pe piaţa românească un lot de carne de pasăre cu termenul de valabilitate depăşit, venit din Uniunea Europeană. Cu atât mai mult trebuie să fim atenţi", a declarat pentru Libertatea Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.
Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), cu sediul în Italia, şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CEPCB), cu sediul în Suedia, precizează în raport că motivele acestei creşteri 'nu sunt pe deplin cunoscute'. "Comisia Europeană derulează în prezent o analiză costuri-beneficii privind măsurile de control pentru această bacterie la diferite stadii ale lanţului alimentar", se specifică în raport.
Documentul notează de asemenea că numărul cazurilor de salmonela a scăzut la 99.020 în 20