*Majorările de preţ anunţate până acum de producători variază de la 10% la carnea de pui la 50% la lapte
După scumpirea mâncării în iulie-august, datorată majorării TVA de la 19% la 24%, românii vor trebui să facă faţă unui nou val de scumpiri în rândul produselor alimentare. Dacă până acum anunţurile privind majorările de preţ erau făcute de producători, de procesatori sau de reţelele de magazine, de data aceasta anunţul a fost făcut chiar de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. "Este posibil să fie o reajustare de preţuri, dar nu acelea de care se vorbeşte. Eu am vorbit de 8 spre 10%. Dar, repet, luaţi-o vă rog ca o presupunere la această dată. Rezultatul final vi-l dau după o analiză concretă", a declarat Tabără.
Acum două săptămâni, cu ocazia seminarului Mediafax talks about Romanian Agriculture, desfăşurat la Timişoara, şeful Agriculturii a declarat exact opusul: "Eu nu mă aştept la o creştere foarte mare a preţurilor la alimente din cauza situaţiei economice generale. Până la urmă, alimentele trebuie să fie accesibile".
Până în momentul de faţă s-au anunţat scumpiri consistente, de circa 10%, pentru produse cum ar fi carnea de pasăre, uleiul şi zahărul, şi de 50% în cazul laptelui, însă doar la nivel de producător. În cazul pâinii, scumpirea ar putea fi de până la 25%, ţinând cont că grâul s-a scumpit cu 50% în ultima perioadă, după cum susţin asociaţiile din domeniu.
"A fost o declaraţie politică. El (ministrul Agriculturii, n.r.) ştie că s-au scumpit deja. Scumpirile, care sunt de 10% în multe cazuri, au fost anunţate însă de producători, de cei care oferă materia primă, şi nu de procesatori sau de retaileri, de cei care vând produsele. Rămâne de văzut în ce fel majorările anunţate sau chiar puse în practică de aceştia vor afecta preţul la raft", a declarat pentru gândul Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimenta