ROMANIA CULINARA - NEGRILESTI, VRANCEA Duminica, la Focsani, piata centrala e ca o biblioteca virtuala de gastronomie vranceana - gasesti, la primele ore ale diminetii, ingredientele care dau nota specifica zonei: de la munte, coboara oieri cu roti de cas; de pe Valea Siretului vin gospodari cu slana si carnati, iar dinspre dealurile unde hiberneaza butucii de struguri grabesc podgoreni cu vin alb si rachiu molatic. Cred ca la Focsani functioneaza singura piata din tara unde straturile etnofolclorice pot fi citite in sectiune, ca varsta unui stejar. Aici am avut ocazia sa descopar ce inseamna papusarele, adica tiparele de cas.
TEHNOLOGIE. Ca sa devina "cas sculptat", branza trebuie sa fie mai putin unsuroasa; cea de vaca, avand 3,5% grasimi, se preteaza mai bine la turnarea in forme. Casul se inmoaie in apa la 50 de grade, se asaza in papusar si se preseaza; apoi se da la afumat. Pe rotocoalele de cas se imprima semne a caror semnificatie dateaza din epoca paleocrestina. Cornul de berbec, asemanator cu trompele uterine, simbolizeaza fertilitatea, funia impletita sugereaza continuitatea, soarele e Dumnezeu, dintii de lup de pe marginea casului amintesc de trainicia frunzelor ascutite de brad⦠Toate aceste simboluri sunt "sculptate" in forma de cas.
PAPUSARUL. O intamplare fericita a facut ca, in aceeasi zi, sa ajungem la Negrilesti si sa-l cunoastem pe ultimul mare sculptor vrancean de papusare, Avram Toma, veterinarul, profesorul, artistul, filozoful (descrierea ramane, oricum, incompleta). Vulcanic si paradoxal, nesupus si contestatar, mereu in cautarea unei libertati neamenintate, mesterul ne-a parut o sinteza reusita de vrancean arhaic si contemporan, personalitate care ar merita o carte. Intram la el in ograda sa-i vedem papusarele. Le scoate la lumina si le asaza pe o scandura de pe care abia s-a topit zapada mieilor. Ne spune ca tiparul de lemn nu