•Multe dintre alergiile la copii sunt provocate de substantele de colorare, aromatizare si conservare care se gasesc in alimente
Medicii dermatologi pediatri se confrunta zilnic cu pacienti care prezinta o serie de afectiuni cu mecanism alergic, multe dintre acestea fiind cauzate de consumul unor alimente in randul copiilor. Conform celor declarate de dr. Germina Dodan, una dintre cele mai frecvente dermatoze alergice este urticaria. "Boala se manifesta printr-o eruptie cutanata brusc instalata, formata din papule si placi eritemato-edematoase, cu forme si marimi variate, asemanatoare cu leziunile ce apar dupa contactul pielii cu urzica. Sunt insotite de senzatie de mancarime (prurit) si au un caracter fugace, disparand in cateva minute sau ore, in timp ce alte alimente continua sa apara in pusee succesive. Uneori se poate asocia cu senzatia de sufocare, dureri abdominale, varsaturi, diaree sau cu tumefactii edematoase insotite de senzatie de tensiune si durere locala la nivelul fetei (pleoape, buze), mainilor, picioarelor sau la nivelul articulatiilor mari, manifestari ce impun prezentarea de urgenta la cabinetul medical", a declarat dr. Germina Dodan. Dupa cum afirma aceasta, o alergie alimentara poate apare la cateva minute de la ingestia produsului, in cazul unui metabolism mai lent. Alimentele pot provoca alergii fie prin proteinele pe care le contin, fie prin produsi de degradare in urma prepararii acestora sau prin produsi de digestie incompleta in tubul digestiv. "De foarte multe ori, agentii declansatori sunt diverse substante adaugate pentru colorare, conservare, aromatizare. Dintre alimentele cunoscute ca alergizante sunt ouale, pestele, carnea (de porc, tocata), fructele (capsunele, fragii, zmeura, kiwi), nucile, alunele, ciocolata. Alte tipuri de manifestari cutanate ce pot fi produse de catre alimente sunt eczemele, din ce in ce mai f