Se numără printre cele mai apreciate delicatese ale marilor restaurante, servite atât proaspete în boluri cu gheaţă, cât şi gătite în cele mai ingenioase feluri. Midii, scoici amandine, stridii, vietăţi de apă dulce sau sărată...
Specialiştii le grupează sub denumirea de moluşte bivalve, un nume prea puţin ispititor totuşi. Cu toate acestea, sunt gustoase. Atât de gustoase, încât nu ar trebui incluse doar în meniul restaurantelor. Ba, mai mult de atât, unele dintre ele ascund în interior perle ce se vor înşira la gâtul unei preafrumoase fete.
Midiile marine sunt mai mult lunguieţe, iar cochilia este neagră, bleumarin sau chiar maro. Carnea din interior, comestibilă, are o culoare argintie. Înainte de a le găti, trebuie să fiţi siguri că sunt foarte proaspete, pentru a evita îmbolnăvirile. Prima dată se spală uşor cochiliile, apoi se pun la fiert într-un vas cu apă. Sunt gata când încep să se desfacă, iar cele care au rămas închise se aruncă. Se foloseşte doar carnea, care poate fi ideală pentru prepararea unei porţii de paste, risotto sau paella, poate fi pregătită pane sau servită cu un sos foarte condimentat pe bază de ardei chili, usturoi şi oţet. În Asia, midiile sunt umplute cu orez foarte aromat sau cu o pastă specială din lapte de cocos. În alte reţete, ele sunt folosite fără a le fierbe în prealabil, urmând să se deschidă în timpul preparării. Oricum ar fi însă pregătite, merită să lăsaţi prejudecăţile la o parte şi să le gustaţi. Vă vor aminti de mare, soare, vacanţă...
Stridiile sunt şi ele favoritele gurmanzilor, iar spre deosebire de midii, sunt mai mari, cochilia prezintă striaţii, iar forma este neregulată. De cele mai multe ori, carnea se serveşte pe o jumătate de cochilie, aşezată pe un pat de gheaţă, adăugându-se zeamă de lămâie, puţin unt sau sare, fără a fi gătită în vreun fel. Gustul stridiilor crude