Vorbeam de misionarismul lui Jamie Oliver şi de denumirea acestui proiect ambiţios al lui. Ei bine, există o dublă semantică a cuvântului englezesc "ministry". El înseamnă, deopotrivă, "minister", dar şi "preot/călugăr care îşi exercită misiunea în comunitate". Nu ştim dacă el a mizat pe această dublă semnificaţie, dar i se potriveşte foarte bine.
De altfel, pentru a contracara criza mondială a stilului de alimentaţie, Jamie Oliver a întocmit chiar şi un decalog, din care spicuim şi noi câteva idei. Între regulile de bază se află şi aceea de a folosi produse simple, netransformate. Sunt privilegiate ingredientele proaspete, mai ales în cazul cărnii şi a peştelui, şi se recomandă pe cât posibil cumpărarea celor care poartă indicaţia: "bio". Nu sunt prohibite produsele congelate, dar trebuie controlată foarte bine calitatea lor.
Între produsele de bază, Jamie Oliver recomandă amestecurile, de genul: făină integrală cu făină obişnuită, uleiuri combinate de floarea soarelui, de măsline şi susan sau, pentru dressinguri, un amestec de vin cu oţet balsamic şi Xeres. Sosurile, seminţele şi condimentele pot da variaţii infinite reţetelor.
O altă regulă importantă - cea aflată pe locul 3 în decalogul său - este aceasta: "Îngrijeşte-te de micul dejun!". Jamie Oliver consideră că acesta este baza sănătăţii. El nu încurajează preparatele de genul budincilor şi al cremelor uşoare cu fructe congelate. O masă bogată şi echilibrată dimineaţa este cheia sănătăţii: îţi asigură necesarul energetic al zilei şi determină o reducere a cantităţii de alimente la următoarele mese. Alte câteva reguli de ţinut minte? Nu cumpăra utilaje de bucătărie sofisticate; plita, cuptorul şi grătarul sunt suficiente.
Preferă felurile de mâncare uşor de pregătit, dar în acelaşi timp sănătoase. Iar dacă nu reuşeşti să afli singur cum, cere-i ajutorul. Jamie este în stare să înveţe pe ori