Preparatele din carne de porc şi alcoolul în exces, pot transforma Sărbătorile de iarnă într-un coşmar. Tulburări digestive, pancreatite, hipertensiune, accidente vasculare, infarcte sau pareze. Acestea sunt principalele riscuri la care ne expunem în perioada Sărbătorilor dacă alegem să mâncăm şi să consumăm alcool în exces. Explicaţiile sunt date de faptul că ficatul, stomacul şi pancreasul sunt suprasolicitate în această perioadă.
Medicul Gelu Popescu-Guinea, specializat în diabet, nutriţie şi boli metabolice îi avertizează pe giurgiuveni asupra pericolelor la care se expun consumând în exces mâncăruri şi alcool în perioada Sărbătorilor. În opinia specialistului cuvântul de ordine este „moderaţia”, acesta sfătuindu-i totodată pe oameni să nu abuzeze de mâncărurile grase şi de dulciuri.
„Preparatele din carne de porc precum slănina, toba, piftia şi chiar sarmalele pot duce la tulburări digestive grave, pancreatite sau hipertensiune. Riscul creşte dacă aceste preparate sunt „combinate”, tot în exces, cu dulciuri precum prăjiturile, torturile şi cremele” afirmă Gelu Popescu-Guinea. Acesta susţine că Sărbătorile de iarnă au prin religiozitatea lor o tentă spirituală. „În această perioadă trebuie să ne bucurăm, însă bucuria trebuie să fie mai puţin materială, fără prea multe ţopăieli şi fără să ne îndopăm. Bucuria nu trebuie să se transforme în probleme de sănătate, pentru că şi-ar strica rostul. Sunt mai multe zile de sărbătoare, ar trebui păstrat ceva şi pentru a doua sau a treia zi” spune acesta.
Probleme cu greutatea
O altă problemă frecventă în perioada Crăciunului şi a Revelionului este legată de kilogramele în plus. Acestea apar din cauza „răsfăţului culinar” la care este supus organismul de Sărbători, dar şi a faptului că activitatea fizică şi intelectuală este mai scăzută în luna decembrie.
Sfaturile medicilor se îndreaptă şi către pe