Fauritorii de chei si tocilarii sint o "specie" pe cale de disparitie. Daca mesterii in arta confectionarii cheilor mai au o sansa de supravietuire, daca se doteaza cu aparatura performanta, cei care cunosc tainele transformarii unui foarfece vechi in unul "ca nou" au ajuns la finis. La Iasi, Mihai Cojocaru este printre putinii "stapini" ai cheilor din oras. El este cel care a lansat "moda" confectionarii cheilor in campusurile studentesti, acum 13 ani. Ilie Rimbu este cel mai "cu vechime" tocilar din Iasi, facind aceasta meserie de peste 50 de ani. Orice lucru valoros trebuie ferecat, nimic din ce conteaza, indiferent ca este casa in care locuim, masina, seiful sau chiar cutia de bijuterii, nu poate fi lasat deschis. Orice om, bogat sau sarac, ascunde in genti sau in buzunare o "cheie". Afacerile cu cheii nu sint tocmai la indemina oricui si, mai mult decit atit, au devenit nesemnificative, incit "maestrii" au ramas fara ucenici. Mihai Cojocaru lucreaza in aceasta bransa, a mecanicii fine, de aproape 14 ani. A inceput cu o mini-afacere de prestari servicii si a continuat cu ascutitul diferitelior obiecte si faurirea de chei. "S-a intimplat sa ascut chiar si sabii Ninja. Insa, de obicei, ascut foarfece de la saloanele de infrumusetare sau obiecte chirurgicale utilizate in cabinetele medicale. Tocilaria nu mai este o meserie profitabila, dimpotriva, in scurt timp nici nu va mai exista. E mult praf si profitul e mic", povesteste Mihai Cojocaru, proprietarul unei tocilarii pe strada Cuza Voda. El a preluat afacerea de la un pensionar, Traian Racu. "Dupa ce s-a retras din afacere, i-am preluat-o, dar nu a dorit sa invete pe nimeni nimic. Eu as invata pe oricine, insa nu a intrat nimeni vreodata sa imi spuna ca vrea", specifica el. Arta sa i-a atras, in schimb, pe hoti, insa a refuzat sa le dezvaluie tainele. "E simplu sa spargi o broasca. Mi-a povestit cineva, odata, ca