In ultimul an, s-a inregistrat o dublare a preturilor la alimentele din pietele agroalimentare. Acest lucru se reflecta si in procentajul indicilor preturilor de consum ale produselor alimentare, care a fost mai mare cu 120% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Astfel, s-au inregistrat cresteri de peste 100% la majoritatea produselor comercializate pe piata taraneasca. Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la produsele lactate, unde procentajul de crestere al preturilor a depasit 160% la branza de vaci, al carei pret mediu de vanzare a fost, in ultima luna, de 48.000 lei pe kilogram, si 130% la laptele dulce, unde pretul mediu de vanzare a fost de 10.000 de lei litrul. Tot o crestere de aproximativ 150% s-a inregistrat si la pretul merelor, care s-au vandut cu 13.000 de lei pe kilogram. De asemenea, s-a mai inregistrat o dublare a pretului la cartofi, unde s-a inregistrat o crestere de peste 170% pe kilogram, prin vanzarea acestuia la 5500 de lei. Acestora le-au urmat, in ordinea cresterii preturilor, faina, al carei pret mediu de vanzare a ajuns la 8.000 lei pe kilogram, usturoiul, care s-a vandut cu 25.000 kilogramul, spanacul, care s-a vandut cu 25.000 kilogramul, si ouale, al caror pret mediu de vanzare a fost de 1.700 de lei bucata. Acestea au inregistrat o crestere a pretului cu un procentaj de 100% fata de aceeasi perioada a anului precedent. In plus, s-au mai inregistrat cresteri de peste 50% si la ceapa, grau si porumb boabe. Cresterea preturilor la produsele alimentare este o expresie a cresterii preturilor la toate celelalte utilitati si servicii, dar si al scaderii productiei acestora.
Doriana SAMATARU
In ultimul an, s-a inregistrat o dublare a preturilor la alimentele din pietele agroalimentare. Acest lucru se reflecta si in procentajul indicilor preturilor de consum ale produselor alimentare, care a fost mai mare c