Doi asociaţi le oferă gălăţenilor băutura răcoritoare a cărei aromă aduce aminte de Orient, dar şi de perioada comunistă, când era în vogă. Printre clienţii lor de acum se numără vedete precum Florin Călinescu, Radu Beligan, Victor Rebenciuc sau Mădălin Voicu.
Gheorghe Zmeu şi Gabriel Pauliuc se cunosc de o viaţă. Amândoi se străduiesc din răsputeri să ţină în viaţă o mică afacere, unicat în România, producerea şi comercializarea băuturii sultanilor, braga.
Preparată după o veche reţetă din mălai, drojdie de bere şi făină intermediară, braga reprezintă o alternativă exotică dar mai ales naturală şi sănătoasă, la băuturile răcoritoare din comerţ, amestecuri de apă, chimicale şi dioxid de carbon.
CITEŞTE ŞI:
Povestea incredibilă a artistului care a cântat pentru Nixon, Ceauşescu şi Gheorghiu-Dej
Afacere sezonieră
După cum declară cei doi mici întreprinzători, acest gen de afacere nu asigură venituri constante pe tot parcursul anului.
„În general, producem bragă începând din luna mai şi până în octombrie. În restul anului, suntem nevoiţi să întrerupem producţia", spune Gheorghe Zmeu.
Producerea unei „şarje" durează între şase şi opt ore, în funcţie de cantitatea comandată. Nu se produce mai mult deoarece braga are un termen de garanţie foarte scurt.
„De la fabricare şi până la consumare, nu trebuie să treacă mai mult de 48 de ore. Acest produs nu poate fi îmbuteliat şi de aceea comercianţii de bragă trebuie să deţină dozator", a precizat Gabriel Pauliuc, celălalt asociat al firmei.
De la cei doi patroni am aflat câteva dintre secretele preparării brăgii de calitate.
„Cel mai mult contează cazanul de fierbere şi îndemânarea bragagiului, care face amestecul din mălai şi făină intermediară. După ce se lasă la răcit o zi, compoziţia se strecoară şi apoi este amestecată cu apă şi zahă